University of Birmingham CTL

The new Collaborative Teaching Laboratory (CTL) at the University of Birmingham’s Edgbaston campus, is turning heads thanks to its dazzling gold-coloured solar shading solution from Levolux.

Levolux was invited to design, manufacture and install brise soleil for the building’s south and east-facing elevations. The custom solution comprises a collection of angled, aluminium fins that extend across ground and first floor levels, surrounding the main entrance.

Each fin is 125mm thick and has a rectangular-shaped profile. A 200mm wide fin is used at ground floor level and where the fins return along east and west-facing sections. In contrast, a larger 600mm wide fin has been used on the south-facing elevation at first floor level. The deeper fins extend across a first-floor glazed projection that steps out by up to 5 metres from the bricked façade.

Formed from extruded aluminium components, the fins were pre-assembled at Levolux’s premises and shipped to site in a variety of lengths, ranging from 3.3 to 5.6 metres. First fix brackets were already installed to integrate seamlessly into the curtain walling. These allowed an easy installation of the fins, which are inclined at 75 degrees from vertical and set at a pitch of 1.4 metres.

For optimum performance, Levolux’s Triniti® curtain walling bracket was specified for this project. Its unique design features a comprehensive thermal break, which minimises cold bridging and prevents interstitial condensation from forming. The revolutionary bracket also delivers effective noise and vibration isolation.

Finished in a stunning gold anodised finish, the angled fins give the new building a distinctive appearance.

READ MORE