Energy from Waste Facility

A bold new ‘Energy from Waste’ facility in Great Blakenham, Suffolk is having a surprisingly positive impact on the Suffolk landscape, thanks to an Aerofoil Fin screening solution from Levolux.

The custom solution comprises aerofoil-shaped louvres each measuring 500mm wide by 50mm thick, applied across each of the building’s four elevations. The extruded aluminium Louvres are set at a pitch of 750mm, assembled into panels using aluminium side-plates.

The louvred panels, with free spans of up to 3.6 metres, combine to cover almost 4500 square metres of the external façade.

To create a distinctive and interesting aesthetic, the angle of each louvre in each vertical stack increases by 6 degrees over the height of the installation. In addition, the angle of the upper-most louvre in each vertical stack increases by 10 degrees across the installation.

The differing angles of louvres create a dynamic visual effect that changes as you pass along the façade. As the louvres reflect daylight, they create swathes of light and dark across the façade, giving the impression of moving cloud formations. This softens the visual impact of the facility on the landscape and conceals its industrial core.

To deliver a comprehensive solution, Levolux also supplied and fitted 51 of its internal 780 Roller Blinds. With a drop of 2.7 metres and widths in excess of 3 metres, the Blinds have been applied to glazed openings, allowing occupants to control light and glare levels simply by operating a manual crank handle.

READ MORE