Kays Medical HQ

A striking new 3-storey HQ office development for Kays Medical in Liverpool creates a cool environment for staff and visitors, thanks to Levolux’s external solar shading, screening and balustrading solution.

Levolux was chosen to deliver the solar shading, in addition to the screening and balustrading solutions for the new Kays Medical HQ development. Levolux’s Infiniti Fin system, ‘Z’-shaped screening louvres and frameless glass balustrading system proved to be the winning formula.

Levolux utilised its patented Infiniti Fin system to create a series of vertically stacked, horizontal aerofoil-shaped fins to provide shading where it is most effective. The 300mm wide fins, which are engineered from extruded aluminium, are grouped together into three horizontal bands that extend across the building.

Two lower bands of fins, above ground and first floor openings, comprise nine fins. An additional band of four fins provides shading across third floor openings. All fins are fixed at 90 degrees from vertical and are set at a pitch of 175mm.

The south-facing elevation also features a 33-metre-long balcony, with a 1-metre-wide walkway accessible from three locations on the second floor. Levolux is renowned as a balustrading specialist, offering both vertical post and glass systems.

For the Kays Medical HQ, Levolux provided a frameless glass balustrading system that extends continuously along the second-floor balcony. 25.5mm thick laminated glass panels, each measuring 1.2 metres high and 1.2 metres wide, combine to form a continuous, frameless balustrade. The glass is topped by a slimline aluminium handrail.

A specially developed, extruded aluminium glass carrier, which is fixed back to steelwork at 200mm centres, ensures the glass panels remain secure.

In addition to the brise soleil and balustrading, Levolux’s XL Screening Louvres were also chosen for this project to screen plant and equipment located at roof level. The roof plant area, measuring 11 metres long by 5 metres wide, is enclosed by a 1.7-metre-high barrier, formed from inverted ‘Z’-shaped louvres. The louvres, which are fixed horizontally at a pitch of 140mm, are formed from extruded aluminium.

All aerofoil-shaped fins and ‘Z’-shaped louvres have been given a highly durable powder coating, with an attractive light grey matt finish.

READ MORE