REACH FOR THE SKYVANE
August 2008

When Harley-Davidson planned to create its 130,000-square-foot museum in downtown Milwaukee, it turned to Levolux to create a flexible Solar Shading solution for its main hall.

Designed by HGA, working with Pentagram Architects, the museum occupies a prominent, 20-acre industrial site on the banks of the Menomonee River. The scheme includes a 60,000-square-foot museum for permanent exhibits, a 45,000-square-foot Annex for temporary exhibits and archives, and a 25,000-square-foot building housing a restaurant, retail and event space.

With extensive glazing and an exposed location, the risk of excessive solar heat gain and glare was significant. As a result, Levolux was invited to devise a solution, comprising its motorised Skyvane system, with 75mm wide horizontal interlocking louvres.

Operating through a unique rackarm system, the extruded aluminium, non-retractable louvres can be rotated through approximately 100 degrees, from a fully open to a closed position. When closed, the louvres become interlocked, for maximum light exclusion.

The Skyvane system is divided into groups that are linked to a series of motors for instant control at the flick of a switch. This provides the flexibility required to create the optimum light levels in which to view exhibits, at any given time and on any given day.

For long-lasting good looks, all aluminium components, including the louvres and rackarm, have been given an attractive, natural anodised finish.

Levolux’s Skyvane system has been designed to shade horizontal, inclined and irregular shaped glazing, and can be installed internally or externally.

The Harley-Davidson brand, which has a rich heritage spanning more than 100 years, is revealed like never before at the Harley-Davidson Museum in Wisconsin. The museum’s operable solar shading solution provided by Levolux, ensures visitors can savour this uniquely American icon in the ideal environment.