SCHOOL KEEPS COOL IN BRISTOL
November 2011

Following a £7 million development project, more than 300 pupils at Staple Hill Primary school in Bristol will be proud of their new ‘hi-tech’ school, which is equipped with a comprehensive Solar Shading solution, courtesy of Levolux.

Staple Hill Primary School1 200 x 200Completed by BAM Construction in just over a year, the new school building, which opened in September 2011, is designed to make best use of natural resources to create a comfortable, energy efficient learning environment.

Relocating to the south of Page Road, Staple Hill Primary school now occupies land which was previously used as playing fields and a car park. The ‘T’-shaped building comprises a single storey reception, a multi-purpose school hall and 11 classrooms, arranged over two floors, within a curved south-facing elevation.

Staple Hill Primary School2 200 x 200Levolux was approached at an early stage, to help develop a comprehensive Solar Shading solution, to be applied to classrooms, internal walkways and the school hall. The custom solution comprises external Aerofoil Fins, Walk-On Brise Soleil, perforated Fabricated Fins, in addition to Rooflight Blinds, Roller Blinds and Vertical Louvre Blinds, fitted internally.

Solar heat gain within south-facing classrooms is minimised by the application of a 40 metre long shading canopy, fixed above first floor windows, running along the length of the building. The canopy has a projection of almost 4 metres, which is formed from 12 rows of horizontal, extruded aluminium Aerofoil Fins. Each Fin measures 250mm deep, with a free span of up to 3.4 metres and is fixed at an angle of 45 degrees.

Staple Hill Primary School3 200 x 200The projecting Aerofoil Fins are complemented by Levolux’s Walk-On Brise Soleil, which run above the canopy along the length of the building, with a projection of 800mm. The walkway not only improves the shading performance of the canopy, but also allows easy access for cleaning and ongoing maintenance.

On the building’s east and west-facing elevations, Levolux installed six perforated Fabricated Fins, arranged horizontally in two vertical stacks. Each Fin is 2 metres in length and is engineered from perforated aluminium sheet to form a 500mm deep aerofoil-shaped blade. The Fins fit within full height bays at first floor level and are designed to allow daylight to penetrate deep into the building, while preventing excessive solar heat gain.

Staple Hill Primary School4 200 x 200Levolux also installed an assortment of internal Blinds, including motorised room darkening Rooflight Blinds, motorised vertical Roller Blinds, motorised Vertical Louvre Blinds and manually operated Roller Blinds.

Four motorised Rooflight Blinds are fitted at high level in the school hall, with white ‘black-out’ fabric and side guides fitted with brush inserts for maximum light exclusion. These are complemented by a motorised Roller Blind, fitted at high level on the south-facing elevation, also equipped with white ‘black-out’ fabric.

Motorised Vertical Louvre Blinds are installed in the school hall at high level, running across the full width of the north-facing elevation. At the flick of a switch, the Louvres, which feature a light grey fabric, can be rotated through 180 degrees to maximise daylight levels.

Elsewhere, in classrooms with exposed south, east or west-facing windows, Levolux installed its manually operated vertical Roller Blinds, featuring light grey fabric to control light and glare levels.

Established more than 100 years ago, Staple Hill Primary school is now fully equipped for the 21st century, thanks to a host of energy efficient features including a comprehensive Solar Shading solution from Levolux.