UNDER COVER AT THE RHIW CAR PARK
March 2018

The new Rhiw multi-storey car park, complete with its multi-coloured external screening solution from Levolux, forms part of a £9 million regeneration project that has transformed Bridgend town centre.

As part of the Welsh Government’s Vibrant and Viable Places (VVP) programme, the development combines several commercial units, topped with affordable housing, both served by a new multi-storey car park to the south of the site.

Holder Mathias Architects designed the new scheme to provide 242 parking bays over seven levels, with the added benefits of customer lifts, dedicated parking for drivers with children and the disabled, along with a state-of-the-art ticketless payment system.

Levolux was approached to develop an external screening solution for west and south elevations of the parking structure. As a common feature on modern multi-storey car parks, the screening structure helps to soften the visual impact of the building, while creating a safe and secure external facade.

Levolux’s Infiniti Fin system was chosen to provide the optimum arrangement of horizontal aluminium fins, which are finished in one of four colours to complement the overall scheme.

Thanks to its unique design, the Infiniti Fin system provides an uncompromised external aesthetic, with fully concealed fixings creating uninterrupted rows of fins. This feature sets it apart and has led to it being specified for developments across the UK and North America, including offices, retail outlets, hospitals, museums and numerous car parks.

For this project, Levolux used 300mm wide aerofoil-shaped fins, set at a pitch of 380mm and inclined at an angle of 45 degrees. This precise arrangement gives the car park an attractive external appearance, while providing users with a pleasant internal environment, with plenty of natural ventilation, daylight and good outward visibility.

The array of horizontal fins extends 66 metres along the length of the west elevation and rises more than 7 metres in height, from first floor up to roof level. The Fins continue with mitred corners along the south-facing elevation, where they extend a further 17 metres in length.

All fins have been given a highly durable and distinctive powder coated finish, with four standard RAL colours being used. From the bottom to the top, the rows of fins change from olive green to beige and then to stone grey, with upper rows finished in light grey.

The Vibrant and Viable Places (VVP) programme aims to encourage people to live within town centre areas. The new Rhiw multi-storey car park, with its multi-coloured Levolux screening solution, demonstrates a commitment to improve parking facilities in Bridgend, for the benefit of local residents and businesses alike.